Henrik Cederheds

Svar på frågor om förändringsledarutbildningen

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ FÖRÄNDRINGSLEDARUTBILDNINGEN OCH GRUNDUTBILDNINGEN?

Förändringsledarutbildningen är det tredje och sista steget i den ICF-utbildning – hela vägen upp till MCC-nivå – som vi är ensamma i Sverige om att självständigt kunna erbjuda. Förändringsledarutbildningen är också en av de två halvorna i vår masterutbildning. Masterutbildningen är både bredare och djupare än grundutbildningen och den beskrivningen gäller också för förändringsledarutbildningen. Du kommer att bygga vidare på de kunskaper du redan har, få fler verktyg, perspektiv och en klarare förståelse för hur människor fungerar, påverkas och utvecklas. Kort och gott kan man säga att när man gått förändringsledarutbildningen så har man skördat allt det bästa som Gothia Akademi har att bjuda på när det gäller ICF.

Om man kombinerar förändringsledarutbildnigen med utbildningen till NLP-coach så har man dessutom slutit cirkeln helt. Nästa steg (tränarutbildningen) är en presentatörsutbildning. Den innehåller inte en massa nya verktyg. Naturligtvis finns det olika specialutbildningar man kan gå, men när man gått förändringsledarutbildningen och utbildningen till NLP-coach så har man i princip med sig allt det bästa som det här området har att bjuda på.

Tipsa en vän:

Det är med den här utbildningen som det roliga börjar!

Tomas Amlöv

Egenföretagare, Timelock film AB, Ljungskile

Det är i mastern man får lära sig de mest intressanta verktygen. Bitarna faller på plats och man får helheten.

Linda Emanuelsson

HR Ansvarig, Tools Sverige AB, Göteborg

Det är givande att ha olika lärare och många demos. Det har ökat förståelsen mycket tydligt om man gör och varför.

Samka Nyberg

Gruppchef, Arbetslivsresurs, Linköping

Kan man gå förändringsledarutbildningen innan man är klar med sin coachexamination?

Ja. Om man har sin coachexamination i november/december så passar det utmärkt att gå förändringsledarutbildningen samtidigt som man har sin praktikperiod med förberedelser inför coachexaminationen.

Är det bäst att gå förändringsledarutbildningen direkt efter grundutbildningen eller att vänta något eller några år?

Det finns fördelar med båda alternativen. Jag avslutade min grundutbildning en torsdag och började på nästa steg dagen efter. Det som var bra med det var att jag hade allting färskt. Sen finns det de som låtit det gå en tid innan de går vidare och tycker att det varit bra att ha det mellanrummet. Jag tycker helt enkelt att du ska låta magen, kalendern och plånboken bestämma vad som blir bäst för just dig.

Förväntas det att jag fortfarande kan allt material från grundutbildning när jag börjar förändringsledarutbildningen – även om det gått flera år sedan jag gick grundutbildningen?

Nej, absolut inte. Du kommer som du är, och du kommer att upptäcka hur mycket, även av de delar som du inte använder till vardags, som finns i dig. Naturligtvis kan det finnas något moment som du under utbildningen kommer att vilja repetera själv men det är absolut inte nödvändigt att sätta sig och plugga inför utbildningen. Sen är det en annan sak att en del väljer att göra det bara för att de är så sugna på att komma igång.

Vad är det för skillnad på förändringsledarutbildningen och utbildningen till NLP-coach?

I grund och botten så är dessa två utbildningar vardera halvan av en hel certifieringsutbildning till NLP Business Communication Master Practitoner. Vi har helt enkelt delat masterutbildningen i två delar – på ett sätt så att de, var för sig, blir en bra helhet. Förändringsledarutbildningen, den del av mastern som går på höstterminen, har vi ICF-ackrediterat och spetsat till mot ICF:s MCC-nivå. I denna del finns också grupperspektivet som en återkommande del.

Utbildningen till NLP-coach är andra halvan av mastern, plus de delar av INLPTA:s utbildning till NLP-coach som vi inte täcker redan under grundutbildningen. Och det är det som gör att man efter denna halva av mastern kan få ut ett INLPTA-certifikat som NLP-coach. ICF och NLP metoderna delar många bitar, och därför har vi valt att under utbildningen till NLP-coach fokusera på det som vi tycker utmärker NLP-metoderna – som t.ex. kraftfulla upplevelser, aktivt användande av känslomässiga tillstånd, visualisering, och förändring här och nu.

Är det bättre att ansöka till hela mastern direkt?

Det går bra att välja att bara läsa förändringsledarutbildningen. Och om man är osäker på om man ska läsa hela mastern så finns det naturligtvis ingen anledning att välja något annat än att börja med att läsa den halva som man är mest sugen på.

Om det däremot är mer än fem (eller tre) månader kvar till det datum då du vill starta, och du känner dig säker på att du vill gå hela mastern, då tjänar du på att ansöka till hela. Annars kan du lika gärna nöja dig med att ansöka till en av delarna – även om du kommer vilja gå hela. Håll bara koll på fem-månadersgränsen, och håll tummen för att det inte blir fullsatt innan du får den andra tummen ur – och får iväg din ansökan till den andra halvan.

Vad tycker du, Henrik, är det bästa med förändringsledarutbildningen?

Alla dessa grupper har haft har varit helt ljuvliga. Dels beror det på att innehållet är bra, men det beror också på att alla som går förändringsledarutbildningen har en gemensam grund att stå på och är beredda att investera ytterligare för att ta sig ännu längre. Det är helt enkelt en förmån att få tillbringa tid med den typen av människor. Och då ska man veta att jag är rätt hårt bortskämd med att ha bra människor på utbildningarna, men grupperna som går förändringsledarutbildningen är speciella.

Vad gäller med boka-tidigt-rabatten?

Vill du utnyttja den boka-tidigt-rabatt som numer gäller för alla våra utbildningar så är det fem månader respektive tre månader innan kursstart som du behöver hålla reda på. Fr.o.m. 2015 kan man utnyttja boka-tidigt-rabatten även på din andra halva av mastern, vilket innebär att även om du skulle ha missat boka-tidigt-rabatten för första halvan av din master, så kan du få rabatten på andra halvan – förutsatt att det verkligen är minst fem månader (eller tre månader) kvar tills den andra halvan startar.

Det finns också en specialrabatt som bara gäller mastern, men den gäller bara om man anmäler sig i god tid och till hela mastern på en gång. Se informationssidan om mastern.

När är sista ansökningsdatum?

För att vi ska få med beställningen av din kursbok tillsammans med de andra så behöver vi ha din ansökan tre veckor innan kursstart.

Hur ansöker jag?

Ansökan gör du som vanligt via hemsidan, oavsett om du vill ansöka till hela mastern eller bara till förändringsledarutbildningen. Ansökan är inte bindande förrän du har haft din antagningsintervju, blivit erbjuden en plats och tackat ja till den. Du kan alltså ansöka idag och sen kolla upp allt det praktiska.

“I am still learning.”

Michelangelo